Raakaruuasta kohistaan nyt paljon, mutta tiedätkö, mitä raakaruoka on ja miksi yhä useampi haluaa suosia raakaravintoa? Jos haluat tietää lisää raakaravinnosta, kannattaa lukea tämä juttu.

Mitä raakaruoka oikein on?

Raakaruuaksi kutsutaan ruokaa, jota ei kuumenneta tai kypsennetä 45 celsiusasteen yli. Tällä pyritään siihen, että ruuan sisältämät ihmisen elimistölle elintärkeät entsyymit säilyisivät ruuassa. Tämä auttaa ruuansulatuksessa. Lisäksi vitamiinit, aminohapot, hivenaineet ja mineraalit säilyvät ruuassa paremmin, kun ruokaa ei kuumenneta liikaa.

Miten tällaista ruokaa sitten voidaan valmistaa? Tehosekoittaminen on eräs yleisimmistä valmistusmenetelmistä silloin kun puhutaan raakaruuan valmistamisesta. Myös liottamista ja idättämistä käytetään usein ruuanvalmistusmenetelminä. Ruokaa saatetaan valmistaa myös kuivattamalla, kunhan tämä tapahtuu alle 45 asteen lämpötilassa. Myös maitohapattamista sekä mehustamista käytetään yleisesti raakaruuan valmistusmenetelminä. Yleensä raakaravintoa suosivat ihmiset suosivat myös luomuruokaa.

Millaisia raaka-aineita raakaruokaan voidaan käyttää?

Moni raakaravinnosta ensikertaa kuuleva saattaa mieltää raakaravinnon lähinnä iduiksi ja muiksi ”viherpöperöiksi” ja onkin totta, että erilaisia idätettäviä siemeniä, linssejä ja papuja käytetään raakaravinnossa runsaasti. Ituja pidetään täysipainoisena sekä elävänä ravintona ja saatavana on monia erilaisia ituja, kuten tattaria, quinoaa, mungpapua sekä esimerkiksi parsakaalin siemeniä. Raakaruoka on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä ituja!

Esimerkiksi pähkinät sopivat hyvin raakaa ruokavaliota noudattavan henkilön ruokalistalle. Raakaruokailijan mielestä pähkinät kannattaa vain syödä liotettuina, koska tällöin ne hänen mielestään aktivoituvat, jolloin niiden entsyymit vapautuvat toimintaan. Samalla ruuansulatuksen työ helpottuu. Tästä on se hyöty, ettei elimistö käytä energiaa turhaan. Pähkinät sopivat hyvin esimerkiksi erilaisten kastikkeiden valmistukseen.

Erilaiset kuivahedelmät ovat monen raakaravintoa suosivan herkkua – kunhan ne vain valmistetaan lisäaineita käyttämättä. Tiesithän, että kuivahedelmien valmistamiseen saatetaan käyttää sulfiitteja, joiden avulla niiden säilyvyysaikaa pyritään lisäämään. Raakaruokaa suosiva pyrkii yleensä välttämään tällaisia lisäaineita ja valitsee huolella sellaisia kuivahedelmiä, joista ei turhia lisäaineita löydy. Kuivahedelmiä kannattaa kuitenkin noudattaa kohtuutta, sisältäväthän ne usein runsaasti sokeria. Kokeile kuitenkin vaikkapa kuivattuja viikunoita, omenoita, aprikooseja tai taateleita.

Vihreiden kasvisten käyttö korostuu raakaravinnossa. Lehtivihreän uskotaan nimittäin puhdistavan kehoa ja antavan sille elinvoimaa, joten raakaruokailija hyväksyy lautaselleen yleensä kaikenlaiset vihreät kasvikset. Kokeile laittaa vihreitä kasviksia esimerkiksi smoothieen, erityisesti, jos vihannes on hankalasti sulavaa, kuten kaalia tai paprikaa. Kun blendaat kovia kuituja, kuten porkkanaa, se hajoaa ja siitä tulee aikaisempaa helpommin sulavaa – ja jälleen ruuansulatuksen työtaakka helpottuu huomattavalla tavalla. Ravintopitoiset levät kuuluvat monen raakaruokailijan ruokavalioon – jos ei muutoin niin jauhe- tai nappulamuodossa.

Luomuhedelmät ja erityisesti paikallisesti tuotetut kotimaiset hedelmät auttavat raakaruokailijaa saamaan ruokavalioonsa kaivattuja vitamiineja. Suosi siis kotimaisia luumuja ja omenoita tai kasvata niitä vaikka itse, jos satut omistamaan puutarhan. Myös marjoja, sieniä ja yrttejä kannattaa suosia ja säilöä myös pitkän talven varalle.

Raakaruokailija ei kaihda myöskään kylmäpuristettuja öljyjä, koska ne tarjoavat energiaa, lämpöä sekä ihonhoitoa. Kokeilemalla löytyy juuri omaan käyttöön sopivimmat öljyt monien erilaisten vaihtoehtojen joukosta. Kannattaa suosia ravintorikkaita kylmäpuristettuja öljyjä. Kokeile vaikkapa oliiviöljyä, kookosöljyä tai camelinaa. Myös hamppuöljy on mielenkiintoinen tuttavuus, sisältäähän se omega-3-rasvahappoja, joita kasvissyöjät tarvitsevat. Sama koskee myös pellvansiemen- sekä camelinaöljyjä. Tosin kannattaa muistaa, että vaikka näistä öljyistä löytyykin omega-3-rasvahappoja, ei niiden tarjoamat rasvahappomäärät vielä aivan riitä, vaan kasvissyöjän tulee huolehtia myös muulla tavoin siitä, että hän saa varmasti riittävästi omega-3-rasvahappoja.

Raakaruokavaliota suosiva ruokailija suosii myös superfoodeja, jotka sisältävät erityisen runsaasti ravinteita. Myös näissä kannattaa suosia luomua ja käyttää hetki omien suosikkien löytämiseen. Esimerkiksi granaattiomena on upea superfood!