Kasvisruuan suosiminen on nyt erityisen trendikästä! Vaikket ryhtyisikään täysin kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, voit silti suosia kasvisruokaa sekaruuan sijaan ja pitää vaikkapa kasvisruokapäiviä. On monestakin syystä suositeltavaa suosia kasvisruokaa ja kerromme lisää näistä syistä tällä sivulla. Oletpa sitten kiinnostunut ruuan trendikkyydestä, eettisyydestä tai eläinten oikeuksista, on kasvisruoka vastaus näihin kaikkiin!

Kasvisruoka on nyt trendikäs valinta

Kun puhutaan ruokatrendeistä, nousee kasvisruoka eräänä trendinä esiin tänä vuonna. Nyt on erityisen trendikästä valita lautaselleen kasvisruokaa! Tämä suuntaus johtuu ensinnäkin nykykuluttajien tietoisuuden noususta, mutta myös siitä, että nykyisin kasvisruokaa osataan kenties valmistaa entistä monipuolisemmin ja erilaiset maukkaat kasvisruoka-annokset ovat vallanneet ravintolat.

Tällä hetkellä on erityisen trendikästä valmistaa kasvisruokaa tavoilla, joilla yleensä valmistetaan lihaa. Kasviksia saatetaan esimerkiksi friteerata. Taidokas mausteiden käyttö tekee kasvisruuista niin maittavia, että myös moni vannoutunut sekasyöjä on ihastunut niihin. Enää kasvisruuan ei tarvitse tarkoittaa mautonta runsaassa vedessä tai epämääräisessä kastikkeessa keitettyä kukkakaalia.

Kasvisruuan tuottaminen kuluttaa huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin lihan tuottaminen

Eräs tärkeimmistä syistä, minkä vuoksi kasvisruokaa voidaan pitää sekaruokaa eettisempänä valintana on se, että kasvisruuan tuottaminen kuluttaa huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin lihan tuottaminen. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tuotantoeläimille pitää ensin tuottaa rehuksi erilaisia kasvikunnan tuotteita ennen kuin niistä saadaan lihaa. Eläimet siis ensin käyttävät hyödykseen nämä kasvikunnan tuotteet ennen kuin tuottavat itse ruokaa ihmisille, kun taas kasvikunnan tuotteet olisivat ihmisten käytettävissä sellaisinaan. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi niin kovin moni on alkanut suosia kasvisruokaa.

Tuotantoeläinten kohtelu on valitettavan usein julmaa

Toinen erittäin tärkeä syy minkä vuoksi moni suosii kasvisruokaa, on se, että valitettavasti tuotantoeläimiä kohdellaan usein erittäin julmasti. Ne eivät välttämättä saa viettää lajinmukaista elämää ja ne saattavat joutua kokemaan tarpeetonta kipua ja pelkoa esimerkiksi kuljetusten ja teurastuksen aikana. Tästä syystä osa on ryhtynyt vegaaniksi ja kieltäytyy kaikkien eläinperäisten tuotteiden käyttämisestä. Edes silkki tai hunaja eivät yleensä kuulu vegaanin käyttämien hyödykkeiden listalle, koska hunajan tuottamisessa käytetään hänen mielestään hyväksi mehiläisiä ja silkin tuottamisessa silkkiperhosen toukkia. Toiset ovat ratkaisseet asian joko suosimalla kasvisruokaa tai valitsemalla lihan luomuversiona ja kananmunat vapaan kanan kananmunien hyllystä.

Eläinten oikeuksista puhuminen on erityisen tärkeää ja olisikin tärkeää kiinnittää huomiota myös tuotantoeläinten elinolosuhteisiin. Valitettavan usein nimittäin esimerkiksi suloisen kissanpennun karu kohtalo herättää kyllä useimmissa tunteita sekä halun auttaa, mutta kuva jostakin tuotantoeläimestä, kuten lehmästä, ei välttämättä pysty läheskään samaan. Kuitenkin myös tuotantoeläimet ovat tuntevia eläimiä, joiden kipua ja pelkoa meidän ei tulisi sivuuttaa välinpitämättöminä. Varsinaisen kivun ja pelon lisäksi emme saisi myöskään sivuuttaa sitä tosiasiaa, että valitettavan usein tuotantoeläimiltä riistetään vapaus käyttäytyä lajille ominaisella tavalla. Esimerkiksi kanat viettävät valitettavan usein koko elämänsä pienissä häkeissä, joissa lajityypillinen käyttäytyminen on mahdotonta. Jos olet joskus nähnyt maalla vapaana eläviä kanoja, jotka paimentavat tipulaumaansa, huomaat viimeistään, kuinka kurjaa elämää häkkikanaloiden kanat elävät. Tilanne vastaa suunnilleen sitä, jos ihminen joutuisi elämään pienessä wc-kopissa koko elämänsä.

Kasvisruoka on terveellistä

Kasvisruuan suosimista voidaan perustella myös sen terveellisyydellä. Sekaruuasta ihminen saa helposti liikaa huonoja rasvoja ja kasvisruoka onkin yleensä sekaruokaa kevyempää. Kasviksissa on runsaasti vitamiineja ja niistä onkin helppo loihtia terveellisiä ja hyvänmakuisia ruokia. Moni painoaan tarkkaileva suosii kevyttä kasvisruokaa tai jopa raakaruokaa. Oikein koostettu kasvisruoka-annos on täysipainoista ja ravitsevaa ruokaa eikä olekaan ihme, että kasvisruuan suosio näyttää vain kasvavan!