Kestovaippoja on ehditty hehkuttaa jo tälläkin sivulla! Ne ovatkin oivallinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto vaippoja käyttävälle lapselle, erityisesti, jos maatuvat vaipat tuntuvat liian kalliilta investoinnilta. Mutta miten sitten juuri oikeanlaisen kestovaipan valitseminen omalle lapselle onnistuu? Vaippaviidakko saattaa hirvittää, minkä vuoksi keräsimmekin tälle sivulle muutaman vinkin, joiden avulla voit valita juuri sinun lapsellesi sopivat ympäristöystävälliset kestovaipat.

Valitse vaipan koko ja malli huolella

Kestovaippamalleja on nykyisin tarjolla runsain mitoin. Voidaankin puhua jo kestovaippaviidakosta, johon moni tuore vanhempi pelkää eksyvänsä. Moni valitsee osittain juurikin tämän valinnanvaikeuden takia kertakäyttövaipat. Oikean kestovaipan valitsemisen ei kuitenkaan tarvitse olla kovin vaikeaa – ainakaan se ei ole mitään rakettitiedettä. Tärkeintä on valita lapsellesi oikea koko sekä malli. Kaikki mallit eivät sovi kaikille, koska lapset ovat vartaloltaan kovin eri mallisia. Toisinaan edes sisarusten käyttämät kestovaipat eivät tästä syystä sovikaan kuopukselle.

Yksi hyvä vinkki on ostaa aluksi vaikkapa muutamaa kestovaippamallia lapsen omassa koossa ja sovittaa sekä testata näitä ennen kuin ostaa kaapit täyteen kyseistä vaippamallia. Vaippoja saa kokeiltaviksi myös kestovaippavuokraamoista, joten kokeilun ei tarvitse tulla edes kovin kalliiksi. Omalle lapselle sopimattomat vaipat voi hyvin laittaa eteenpäin.

On olemassa myös niin sanottuja yhden koon -vaippoja, joista osa pitää ja osa taas ei pidä. Jos tällainen vaippa istuu lapsellesi hyvin, saattaa yhden koon -vaippojen hankkiminen tulla erityisen edulliseksi yhden vaippamallin toimiessa koko lapsen vaippaiän ajan. Toisaalta moni käyttäjä on kuitenkin sitä mieltä, etteivät yhden koon -vaipat juuri koskaan istu niin täydellisesti kuin tiettyä kokoa olevat vaipat. Näitäkin kannattaa kuitenkin ehkä kokeilla.

Jos haluat erityisen helppokäyttöisiä kestovaippoja, ovat taskuvaipat oivallinen vaihtoehto

Helppoutta halajava kestovaippaileva perhe valitsee usein vaippakaappiinsa taskuvaippoja. Tähän on olemassa monta syytä. Ensinnäkin kestovaipat ovat kovin ohuita, koska imuosa on niissä erillinen. Tämän ansiosta ne kuivuvat nopeasti pesun jälkeen ja ovat jälleen käytettävissä. Vaippakaappiin ei tarvitsekaan hankkia kovin valtavaa määrää vaippoja.

Koska taskuvaipoissa on erilliset imuosat, voi vaipassa helposti käyttää erilaista imuosaa erilaisissa tilanteissa. Imuosa voi olla erityisen ohut esimerkiksi oltaessa lapsen kanssa kotosalla. Uloslähdettäessä ja yöunien aikana vaippaan voi helposti sujauttaa tavallista imevämmän imuosan. Esimerkiksi bambuinen imuosa on yleensä erityisen imevä. Näin samaa vaippaa saa tuunattua kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi.

Taskuvaipoista löytyy erilaisia kuivaliinapintoja, jotka auttavat pitämään lapsen ihon kuivana. Laadukas ja oikein valittu taskuvaippa tuntuukin miellyttävältä lapsen iholla. Lisäksi taskuvaippa on yleensä kestovaipaksi yllättävän ohut – ei kovinkaan paljon kertakäyttöistä vaippaa paksumpi. Tämä tekee lapsen liikkumisesta helppoa ja vaivatonta.

Kaikista taskuvaippojen hyvistä ominaisuuksista huolimatta, moni kestovaippoja käyttävä perhe on kuitenkin huomannut, että taskuvaipat eivät useinkaan toimi kovin hyvin vastasyntyneillä, vaikka ovatkin oivallinen vaihtoehto taaperoille. Ei kannatakaan heti luovuttaa kestovaippailussa, jos tuntuu siltä, että hyviksi kehutut taskuvaipat eivät toimikaan omalla vastasyntyneellä vauvalla. Vastasyntyneelle kannattaa kokeilla sisävaippojen ja kuorivaippojen yhdistelmää, joka on myös näppärä yhdistelmä ja pitää yleensä hyvin myös maitokakat. Muotoon ommellut ja kauniskuosisista kankaista valmistetut sisävaipat ovat suloinen lisä vauvan vaatekaappiin. Myös kuorivaippoja on saatavina kauniissa kuoseissa.

Myös äiti voi kestoilla

Vauvan lisäksi myös äiti voi kestoilla kuukautisten aikana. Kestositeet ja kuukuppi ovat oivallisia vaihtoehtoja kuukautisten luonnolliseen hoitoon. Moni kestositeitä käyttänyt äiti on viimeistään omien siteidensä kautta vakuuttunut kestojen paremmuudesta kertakäyttöisiin siteisiin verrattuina ja alkanut tämän myötä käyttää myös lapsellaan kestovaippoja. Usein sanotaan, että vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia ja vaikka kankaisten vaippojen ja terveyssiteiden käyttäminen saattaakin tuntua paluulta entisaikoihin, ei se tästä huolimatta ole lainkaan hullumpi idea.