Mahdollisimman reilusti tuotettujen tuotteiden suosiminen kannattaa monestakin syystä. Voisitko sinä pitää hyvällä omallatunnolla esimerkiksi paitaa, jonka on valmistanut lapsityöläinen – lapsi, joka on työn vuoksi joutunut luopumaan koulunkäynnistä ja monista tulevaisuudenhaaveistaan? Voisitko ylpeänä kantaa kyseistä paitaa ja seisoisitko sen arvojen takana? Yhä useampi vastaa, ettei voisi ja mahdollisimman reilusti tuotetut tuotteet ovatkin aikaisempaa reippaasti suositumpia. Kuluttajien valistuneisuus näkyy niin vaate- kuin muissakin kaupoissa! Pohdimme tällä sivulla, miksi mahdollisimman reilusti tuotettujen tuotteiden suosiminen oikeastaan kannattaa. Lisäksi pohdimme, miksi meidän kannattaisi suosia mahdollisuuksien mukaan paikallisia tuotteita. Pyrittäessä noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita, on juurikin paikallisuuden suosiminen ensiarvoisen tärkeää. Kerromme tästä lisää tällä sivulla.

Suosimalla mahdollisimman reilulla tavalla tuotettuja tuotteita saat itsellesi hyvän mielen

Kun suosit mahdollisimman reilulla tavalla tuotettuja tuotteita, saat samalla itsellesi hyvän mielen. Tietäessäsi, ettei vaatteidesi valmistukseen ole käytetty lapsityövoimaa ja että vaatteiden valmistajat ovat saaneet työstään reilun palkan, voit kantaa vaatteitasi ylpeänä. Eettisten vaatteiden suosiminen luo sinusta rehellisen ja vastuullisen kuvan ja vaikuttaa myös ulkoiseen olemukseesi.

Reilulla tavalla tuotetut tuotteet ovat usein myös ominaisuuksiltaan turvallisia

Kun tuote tuotetaan reilulla tavalla, ei sen valmistamiseen yleensä käytetä esimerkiksi erityisen haitallisia myrkkyjä. Tällöin tuotteet ovat myös kuluttajalle tavallisia tuotteita turvallisempia. Työntekijöille ne ovat turvallisempia, koska työntekijöiden ei tarvitse käsitellä raaka-aineita, joista olisi heidän terveydelleen erityistä haittaa ja tämä puolestaan heijastuu tuotteiden käyttöturvallisuuteen, josta kuluttajat pääsevät vuorostaan nauttimaan.

Miksi kannattaa suosia paikallisia tuotteita?

Paikallisten tuotteiden suosiminen auttaa tuomaan hyvinvointia alueen asukkaille. Se auttaa myös vähentämään tuotteiden kuljetuskustannuksiin kuluvaa energiaa. Monesti myös paikallisesti tuotetut tuotteet ovat kuluttajalle itselleenkin kaikista parhaimpia. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa kaksi superfoodia; granaattiomena sekä mustikka. Kun granaattiomena kuljetaan kaukaa kaukomailta kaukaiseen kotimaahamme, on se usein menettänyt matkan varrella suuren osan vitamiineistaan. Jos taas suomalainen poimii mustikoita suoraan lähimetsästään, on niissä vitamiinit tallella eikä kuljetukseenkaan vaadita muuta kuin lihasenergiaa matkan taittuessa kävellen.

Eräs esimerkki löytyy Algeriasta, jossa on pitkään luotettu öljyyn kansallisen vaurauden tuojana. Öljyn hinnan laskettua maassa on kuitenkin alettu puhua tuotteiden kotimaisen valmistuksen tärkeydestä. Kotimaassa valmistamista onkin alettu lisätä ja ulkomaantuonteja vähentää. Näin maahan toivotaan saatavan lisää vaurautta sekä taloudesta pyritään luomaan aikaisempaa monipuolisempaa. Tähän asti se on nojannut lähinnä yhden kortin varassa, mutta uusien kehitystoimien myötä näitä valttikortteja toivotaan olevan maan taskussa entistä enemmän.

Paikallinen valmistus lisää työpaikkoja ja raha pysyy entistä tiiviimmin kotimaassa. Työpaikkojen lisääntyminen lisää yleistä hyvinvointia sekä ostovoimaa. Toisinaan tuntuukin hieman oudolta, että Suomessa jopa maitotuotteita tuodaan merkittävissä määrin ulkomailta. Meillä osataan kyllä valmistaa maitotuotteita, joten tuntuu käsittämättömältä, että niitä tarvitsee merkittävissä määrin tuoda ulkomailta. Tämä kehityskulku onkin ajanut monet suomalaiset maidontuottajat suoranaiseen ahdinkoon. Meillä kyllä kehotetaan kansalaisia suosimaan suomalaista, mutta suuremmassa mittakaavassa toimitaan kuitenkin usein aivan toisin.

Paikallisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen on keskeinen osa myös eettistä ja vastuullista matkailua. Suosimalla matkakohteessa tuotettuja tuotteita sekä palveluja matkailija antaa jotakin takaisin paikallisille. Samalla hän saa kokea esimerkiksi uudenlaisia makuelämyksiä. Jos otetaan jälleen esimerkiksi edellä mainittu Algeria, niin matkailijan halutessa suosia paikallisia tuotteita hän voi valita esimerkiksi ruokajuomakseen paikallista Selecto-limonadia ylikansallisten limsamerkkien sijaan. Hän voi myös suosia paikallisia matkanjärjestäjiä sekä esimerkiksi pieniä paikallisia majoituspalveluja, joita yleensä ylläpitävät paikalliset perheet. Näin paikalliset asukkaat hyötyvät siitä, että matkailija on valinnut juuri heidän kotitienoonsa matkakohteeksi eivätkä rahat kilahda ylikansallisten yritysten taskuun.