Omilla kulutusvalinnoillamme voimme vaikuttaa siihen, kuinka kestävää toimintamme on. Kestävän kehityksen kannalta ei ole järkevää ostaa huonolaatuisia tuotteita eikä tuotteita, jotka jäävät käyttämättä. Kierrättäminen on kaiken a ja o. Kerromme tällä sivulla lisää vinkkejä siitä, kuinka voit tehdä mahdollisimman kestäviä kulutusvalintoja.

Mieti kaupassa ainakin kaksi kertaa, tarvitsetko jotakin tuotetta todella

Heräteostokset heräteostosten perään voivat aiheuttaa todellisen ostelun kierteen. Lopulta saatat huomata hoitavasi lähes kaikkia tunteita ostamalla jotakin uutta; uuden ostaminen saattaa helpottaa yksinäisyyden tunteita tai pettymystä. Sen avulla saatetaan myös pyrkiä tuomaan elämään iloa. Moni on kuitenkin todennut, että materian tuoma ilo on lyhytaikaista iloa. Materia ei vie pois surua tai pettymystä – ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Kannattaakin ajoittan tarkkailla omaa ostokäyttäytymistä.

Jopa alennusmyyntiaikaan, tai kenties erityisesti juuri silloin, kannattaa pysähtyä kaupassa pohtimaan ainakin kaksi kertaa, tarvitsetko todella jotakin tuotetta vai oletko ostamassa jotakin itsellesi tarpeetonta, jotakin, joka jää todennäköisesti käyttämättä tai joka ei tarkemmin ajateltuna edes sovi sinulle. Vaikka ostos olisi kuinka halpa, ei sitä kannata ostaa, ellei sinulla ole varmasti sille käyttöä. Yleensä onkin parempi ostaa mieluummin yksi tai muutama laadukas tuote kuin valtava kasa laaduttomia tuotteita, jotka eivät kestä pitkäaikaista käyttöä.

Kierrätä kaikki mahdollinen

Kierrättäminen on erittäin tärkeää pyrkiessäsi toimimaan kestävällä tavalla. Pyri siis kierrättämään kaikki mahdollinen. Myy hyväkuntoiset tavarat ja vaatteet vaikkapa kirpputorilla tai lahjoita ne tarvitseville. Kirpputori myynneistä voit saada itsellesi rahaa, jolla voit ostaa tilalle jotakin muuta tarvitsemaasi. Erityisen hyödyllistä tämä on kasvavien lasten kohdalla! Tai voit käyttää ylimääräiset rahat myös elämyksiin!

Kierrättäminen on erityisen antoisaa vauvojen ja pikkulasten kohdalla. Vaatteet ja lelut jäävät nopeasti lapsille pieniksi tai lapsellisiksi, minkä vuoksi ne jäävät usein hyvään kuntoon ja niistä voi olla iloa vielä seuraavillekin käyttäjille. Sama koskee esimerkiksi lasten urheiluvälineitä. Hyvät luistimet voi löytyä urheiluvälineiden kirpputorilta sopuhintaan ja sekä luonto että lompakko kiittävät. Jos lapsi hiihtää lähinnä vain koulun liikuntatunneilla, voi suksien ostaminen käytettyinä olla erityisen hyvä valinta. Uudet suksipaketit maksavat aika paljon, mutta hyväkuntoiset käytetyt sukset saattavat löytyä hyvään hintaan ja ajaa asiansa, varsinkin, jos lapsi ei tähtää aivan alansa huipulle.

Vaihtotalous saattaa myös toimia lastentarvikkeiden ja -vaatteiden kohdalla. Ehkäpä löydät läheltäsi tai lähipiiristäsi perheen, jonka kanssa voit vaihtaa lastenvaatteita ja -tarvikkeita. Teillä saattaa olla esimerkiksi lapsia siten, että toisen lapselta pieneksi jääneet vaatteet sopivat toisen yhdelle lapselle ja päinvastoin. Tällöin tavaroiden vaihtaminen voi olla järkevää ja kaikista helpoin ratkaisu. Myös leluja voi kierrättää; hankkikaa vaikka porukalla kasa leluja ja vaihdelkaa niitä perheittäin. Näin lapset saavat koko ajan käyttöönsä “uusia” leluja eivätkä lelut jää nurkkiin pyörimään lasten kyllästymisen vuoksi.

Vaippataloudessa kannattaa suosia kestovaippoja. Jos perheen talous vain kestää, niin myös maatuvat vaipat ovat hyvä valinta, vaikkakin ne ovat kovin kalliita. Kestovaippoja on nykyisin saatavilla montaa mallia ja kannattaakin kokeilla, mikä malli sopii oman lapsen tarpeisiin ennen kuin ryntää ostamaan kaapillisen yhtä mallia. Kankaisten vaippojen ostohinta saattaa kirpaista kertaostoksena, mutta yleensä kestoja käyttämällä perhe säästää parhaimmillaan pitkän pennin – ainakin ellei intoudu kauniista vaipoista niin, että ostaa niitä ylenmäärin – myös tässä kannattaa muistaa kohtuus.

Laadukas vaippa kestää yleensä useamman kuin yhden lapsen käyttöiän. Vaipat kannattaakin kierrättää käytön jälkeen joko lapsen muille sisaruksille tai muiden perheiden vaippapöksyille. Yleensä vaipat kannattaa kierrättää mahdollisimman pian käytön päättymisen jälkeen, koska vaippojen säilyttäminen ei välttämättä tee hyvää niiden kuminauhoille ja koska uusia vaippamalleja ja -kuoseja ilmestyy markkinoille tiuhaa tahtia – tämän päivän vaippojen Ferrari saattaakin hyvin pian olla huomisen Lada, mikä näkyy vaipan jälleenmyyntihinnassa.